Vés al contingut
x

I Congrés Internacional de Dona Gitana: les altres dones

20 octubre 2010

El passat 8,9 i 10 d'octubre es va realitzar el I Congrés Internacional de Dona Gitana: les altres dones, a Barcelona. Aquest congrés respon al somni de treballar amb totes les dones gitanes del món en la creació d’un espai de diàleg transformador de les dificultats socials que es troben.

Durant tres dies s’ha celebrat el primer congrés internacional de dones gitanes. Les altres dones. Organitzat per l’associació gitana de dones Drom Kotar Mestipen i el Departament d’Acció Ciutadana de la Generalitat de Catalunya. En aquest congrés 300 dones gitanes han debatut sobre educació, treball i feminisme.
Les conclusions i tota la informació del congrés es pot consular a la seva web però també s'ha realitat una declaració que val la pena llegir detingudament:
"El somni de millorar les nostres vides i les de totes les dones gitanes ens ha portat fins a Barcelona. Durant tres dies, dones gitanes d’arreu, hem fet sentir les nostres veus, les de les nostres “primas” i les de altres dones gitanes que, des de els seus barris, estan fent possible la transformació social del nostre poble. Sabem quina és la nostra història, les nostres dificultats i les nostres possibilitats. I sabem també quines són les actuacions d’èxit que més ens beneficien, a nosaltres, a les nostres filles i al nostre poble. En aquest congrés, hem somniat el futur i hem construït el present, en solidaritat amb totes les dones gitanes del món. Tenim dret a poder viure la vida que somniem i tenim la responsabilitat d’obrir aquesta porta de canvi, de transformació i d’esperança a les nostres nenes i a totes les dones que no han pogut ser aquí.
Per tot això, avui volem, avui demanem,
Continuar donant passes cap a aquest somni que ens permeti estudiar, aprendre, treballar i aixecar arreu del món la veu del feminisme gitano del segle XXI, trencant el silenci davant la violència de gènere.
Fer-ho juntes, en solidaritat amb totes les dones gitanes, una solidaritat global que ens dóna força i emoció per seguir lluitant i que ens dóna esperança i il·lusió perquè sabem que tot això és possible.
Escriure, com estem fent ara, la història de les dones gitanes del segle XXI, on les altres dones siguem les protagonistes; una història de solidaritat, compromís, justícia i igualtat, i explicar-la al món amb les nostres veus i amb les de totes les dones.
Continuar amb aquest esperit que ens ha acompanyat a Barcelona i donar una altra passa cap a la creació d’una xarxa global de dones gitanes, perquè totes les altres dones gitanes es converteixin en protagonistes de les seves pròpies vides i de la vida del seu poble.
Comprometre’ns a seguir lluitant i ajudant a les altres dones gitanes allà on siguem, a fer sentir les seves veus, com hem fet aquí, a fer-les protagonistes d’aquesta història, d’aquesta transformació que, gràcies a totes les altres dones gitanes, és possible.
Aconseguir el reconeixement del 8 d’octubre com el dia internacional de la dona gitana.
Juntes ho podem aconseguir tot.
Khetane shay sa te resas.
Barcelona, 10 d’octubre de 2010"
Si vols rebre més informació fer-te socia de "la Drom" no dubtis en enviar un correu electrònic a info@dromkotar.org

Afegeix un nou comentari

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.

Text pla

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.
CAPTCHA Aquesta pregunta es fa per comprovar si vostè és o no una persona real i impedir l'enviament automatitzat de missatges brossa.