Vés al contingut
x

Segueix el debat sobre el futur del litoral de Sant Adrià

27 març 2015

Des de fa mesos veiem com les quasi 30 hectàrees de terreny compreses entre el Port de Badalona i la desembocadura de Riu Besòs són objecte de debat públic i especulacions. Estem parlant de la zona urbanitzable més gran del litoral metropolità, un espai molt atractiu i on comença a posar-se en dubte el seu futur ús públic.

Fa més d'un any, el gener de 2014, el Telenotícies ja ens parlava de "Inversors xinesos interessats en el litoral barceloní". El desballestament de les 3 xemeneies i la reurbanització de tot l'entorn obria la porta a l'arribada de capital estranger en uns terrenys que ara mateix són propietat d'Endesa, el Banco Santander, el Consell Comarcal i l'Ajuntament de Sant Adrià.

A mitjans de març d'aquest 2015, la Plataforma per la conservació de les tres xemeneies de Sant Adrià organitzava una jornada de debat per parlar del futur d'aquesta antiga infraestructura industrial així com de la reordenació de tota la zona. Les idees més destacades que van sorgir de les jornades van ser la necessitat de conservar el poc patrimoni industrial que encara no s'ha perdut, alhora de buscar usos temporals per les 3 xemeneies que n'evitin la degradació i li permetin tornar a ser un equipament útil. Així mateix, es va acordar que la construcció d'un nou barri residencial no respon a les necessitats de Sant Adrià i que això suposaria repetir els mateixos errors comesos dècades enrere. Cal posar fre a l'obra nova i garantir l'ús social i públic de la que podria ser una nova àrea central de la regió metropolitana.

Us enllacem les conclusions detallades de la jornada així com la notícia "Debat sobre el futur del sector de les Tres Xemeneies de Sant Adrià de Besòs" dels serveis informatius de TV3. També us animem a recuperar l'article "Fuertes marejadas en el litoral de Sant Adrià de Besòs" escrit fa unes setmanes per en Francisco Marín.

 

desdelamina.net

logo_ddlm.pngAdreça: Carrer Mar s/n

Telèfon: 933 811 578

Correu electrònic: info@desdelamina.net

Web: www.desdelamina.net

Xarxes socials:

- Facebook: @desdelamina

- Twitter: @desdelamina

Descripció del servei: Projecte de dinamització comunitària nascut al 2003 i encarregat de crear un canal de promoció de la vida al barri, on tothom pugui participar-hi.

A todo lo que se puede conocer conectando con los puntos que se nos ofrecen desde "Segueix el debat sobre el futur del litoral de Sant Adrià" quisiera añadir lo siguiente: una oportuna actuación urbanística sobre nuestro litoral -tanto el del margen izquierdo como el del margen derecho- podrá conseguir, y no dejar perder, que Sant Adrià vuelva a recuperar su naturaleza de pueblo de la costa, pueblo marinero, pueblo del Mediterráneo. Es cierto que ello no se conseguirá, simplemente, por una apertura a la playa, al mar. Aunque ello es una actuación primordial. Una apertura conseguida sin construir una nueva urbanización, que Sant Adrià no necesita, y, a más, poniendo en marcha una política de implicar a los vecinos en todo lo que puede conllevar esta nueva puerta abierta al mar.

El jueves, 30 de abril, se realizó la última reunión municipal  de entidades y vecinos con los técnicos que llevan a cabo el análisis para el Proyecto del Front del litoral de Sant Adrià. Tras la exposición de Sebastià Jornet y su equipo técnico (Fusté, Duato,...) quedó claro el punto de partida de los mismos: una urbanización "sostenible". Desde Sant Adrià pensamos que eso no es iniciar un estudio para decidirse por lo más conveniente para todos. Eso es, habiendo tomado una decisión buena para los propietarios, proyectarles un rendimiento económico a los mismos. Que los propietarios contraten a sus técnicos. No creemos que unos técnicos contratados por la Administración pública (Area Metropolitana, Barcelona Regional, Consoci del Besòs,....) llamen a "participar" a un municipio, cuando ya tienen una determinación tomada. ¿Llegaron con anterioridad a un acuerdo con los propietarios? ¿Por qué no la Administración Pública, que realmente mueve los hilos del asunto, no se puede lanzar a expropiar el terreno? Para ellos (Estado, Generalitat, Área Metropolitana de Barcelona,...) la cantidad que pueda costar es asumible. Para un municipio como el de Sant Adrià, no; pero no es verdad que sea el pueblo de Sant Adrià el que está "proyectando"¿Por qué en esta parte del territorio no se va a poder tener una transformación ecológica de verdad, conectada al territorio de Sant Adrià y Badalona?

La próxima reunión será después de las elecciones municipales, pero antes debiera aclararse bastantes cosas. Y, sobre todo, opciones determinantes en lo que es, por ahora, un "estudio de principios fundamentales en la sostenibilidad", como mantiene Jornet. El equipo de técnicos siguen líneas "posibilistas" en el objetivo marcado desde arriba.

Afegeix un nou comentari

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.

Text pla

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.
CAPTCHA Aquesta pregunta es fa per comprovar si vostè és o no una persona real i impedir l'enviament automatitzat de missatges brossa.