Vés al contingut
x

Educomunicació :: Construint cultura des de la participació

2 juliol 2019

Per la pròpia naturalesa del desdelamina.net, se’ns fa complexe distingir el fet comunicatiu del fet educatiu en les nostres accions. Allà on conflueixen la paraula i la pedagogia, hi té cabuda l’educomunicació: una eina de transformació que genera discurs i cultura des de la participació social i la producció col·laborativa.

Imatge Educomunicació, elParlanteImatge de l'experiència d'educomunicació d'elParlante

Comunicar és crear coneixement. L’educomunicació té en compte el caràcter educatiu i inclusiu que es troba implícit en tots els processos artístics de creació conjunta. Aquesta mirada va més enllà de la democratització cultural, que tracta d’apropar els fets culturals a tota la població, i tendeix més cap a una democràcia cultural, contemplant la possibilitat que cada persona potenciï la seva capacitat de crear a partir de la relació social i la participació.

L’educomunicació vincula l’educació popular i la comunicació amb la transformació social, fomentant el sentit crític davant dels mitjans de comunicació generalistes i produint missatges alternatius i diversos que facin visibles les diferents realitats que conformen la nostra societat. És un model que treballa des dels valors, la mirada cap a la pròpia persona, el diàleg i l’ètica, posant l’accent més en el procés de construcció conjunta que no pas en el resultat o els mitjans tecnològics.

Imatge educomunicació ComSoc

Imatge de l'experiència d'educomunicació de ComSoc

L’educomunicació permet construir-nos com a éssers actius d’una comunitat que té poder generador d’art i de discurs social. I així ho entenem també des del nostre projecte. Aquesta percepció esdevé l’element central de totes les nostres idees, i per aquest motiu, hem decidit crear un recull de propostes que es vertebrin sota aquesta mateixa filosofia, compartint-les durant el mes de juliol perquè us serveixin de mirall o d’inspiració.

Així, al llarg de les properes setmanes, us facilitarem les experiències de projectes que treballen els components pedagògics de l’aprenentatge a partir dels processos de comunicació. La co-creació audiovisual, el teatre dels i les oprimides o la ràdio com a mitjà de denúncia social són algunes de les propostes que ens presentaran col·lectius com Teleduca, elParlante, ComSoc o La Xixa Teatre.

desdelamina.net

logo_ddlm.pngAdreça: Carrer Mar s/n

Telèfon: 933 811 578

Correu electrònic: info@desdelamina.net

Web: www.desdelamina.net

Xarxes socials:

- Facebook: @desdelamina

- Twitter: @desdelamina

Descripció del servei: Projecte de dinamització comunitària nascut al 2003 i encarregat de crear un canal de promoció de la vida al barri, on tothom pugui participar-hi.